Bitumenes hullámlemez? Ugyan már! Az egy szemét…

Nézzük a bitumenes hullámlemez, az Onduline történetét röviden. 1944-ben találta fel Gaston Gromier és 1950-ben a cellulóz rostszálakból és bitumenből készült hullámlemezt elkezdték forgalmazni Franciaországban. Nálunk az ’90-es évektől létezik leányvállalat. Az ötlet egyébként azon alapul, hogy a bitumen nagyon jó vízszigetelő, remekül tűri a hideget, könnyű. Ezért is használják már régóta lábazatok vízszigetelésére és lapos tetők szigetelésére. Ez a lemez a magastetők fedésének piacán hódít.

Onduline

Milyen előnyöket emel ki a forgalmazó:

  • Egyszerű felrakás, csekély súly
  • Nem ázik be, nem rozsdásodik
  • Kiváló színmegtartó tulajdonság
  • Kiváló hő- és hangszigetelés
  • Ellenáll az erős szélnek (192 km/h)
  • 100%-ban biztonságos (azbesztmentes)

A bitumenes hullámlemez és a Nap

Nem akarok vitatkozni a fentiekkel, bár attól, hogy a bitumenes hullámlemez azbesztmentes, nem 100%-ban biztonságos, hiszen a bitumen sem túl egészséges. Másrészt az azbesztet is tartalmazó hullámpala sem veszélyes, csak ha bontják és száll a por, amit belélegzünk. Persze ha pont  a hullámpala ellen indítjuk a terméket, akkor érthető.

Fentiekből látszik, hogy mennyi mindennek ellenáll, ami jó dolog. Sajnos van valami, aminek nem áll ellen és ez a valami pont a tetőn éli ki pusztító erejét. Emiatt forrók a cserepek nyáron.Bizony, a napsütés! Ebből igen sok van és a bitumennek nem barátja. Régebben feltüntették a termék adatlapján, hogy ez az anyag bizony maximum 10 évig bírja a tetőn. Most már nem írják, de attól a helyzet ugyanez. Mi történik 10 év elteltével?

Bitumenes hullámlemez

Mivel a bitumen nagy viszkozitású folyadék, a sok hő hatására a bitumenes hullámlemez lefolyik a tetőről! Már néhány év múlva látható a jelenség. És akkor az illesztéseknél bizony beázik az épület, de ha jó sokáig fennt marad a tetőn, akkor a fenti képen látható állapotba kerül. Nézzük meg közelebbről.

Bitumenes hullámlemez lefolyik a tetőről

Ezt a tetőt nem a szél, a vihar, vagy egyéb elemi kár tett tönkre. Ez a választott tetőfedő anyag, a bitumenes hullámlemez rendes életútja. Legyártják, megveszed, mert olcsóbb, mint a cserép, felrakod a tetőre, aztán 10 év múlva leveszed és új tetőt készítesz. Van egy halom bitumenes lemez a kertedben, ami veszéles hulladék. Keresel egy átvevőt, akinek fizetsz azért, hogy elvigye. Ez lehet a 100%-ban biztonságos rész…

Bitumenes hullámlemez károsodások

Persze a következmények sem elenyészőek. Ha véletlenül egy lakatlan épületen van és a gazdája nem veszi észre, nagy bajban lehet évek múlva. A képen már a vakolat lefagyott a folyamatos ázás miatt. Gondolom bent sem jobb a helyzet. Lassan a tégla is károsodik.

Remélem sikerült bemutatnom a bitumenes hullámlemez egyik elhallgatott tulajdonságát. Természetesen a döntés a tiéd!

További hasznos tartalmak

Scroll to Top