Most akkor mi van?

Te gondolkoztál már azon, hogy mire lehet elég fél év? A kormány szerint arra, hogy a városi CSOK megszűnjön és a babaváró hitel teljesen átalakuljon. A június 22-ei kormányinfó után csak találgatni lehetett, hogy mi lesz a CSOK és a babaváró sorsa, azonban már megjelent a kormányrendelet. Mutatjuk milyen változások lesznek az elkövetkezendő időszakban, immáron biztosan.

Megreformálták a CSOK támogatási rendszert.

A június 22-ei kormányinfó után azt lehetett gondolni, hogy az 5 ezer főnél több főt számláló városokban a CSOK intézménye megszűnik, mivel a kormány szerint az ekkora városokban a CSOK összege önmagában nem jelent túl nagy támogatást. Azonban a kormányrendelet már kimondja, hogy a nagyvárosokban továbbra is lehet majd igényelni a CSOK-ot de kizárólag abban az esetben, ha a támogatáshoz kapcsolódó ingatlan a település külterén helyezkedik el, valamint a megnevezése birtokközpont vagy tanya. Utóbbi esetben feltétel az is, hogy lakóépület is legyen a telken. Azoknak akik, akik valamelyik nagyváros szívében terveznek élni, és lakást vagy házat szeretnének támogatással vásárolni, azt javasoljuk, hogy hamar kezdjenek bele a folyamatba, hiszen a támogatást ez év végéig tudják a jelenlegi formájában igénybe venni. A kormány véleménye szerint, a nagyvárosokkal ellentétben, az 5 ezer fő alatti falvakban a támogatás igenis érdemi segítséget nyújthat, azaz a falusi CSOK működőképes. A bejelentés alapján arra lehetett számítani, hogy az új építésű falusi ingatlanok esetében a támogatás összegét növelik, azonban a kormányrendelet erre nem tér ki, arra azonban igen, hogy a támogatás preferált kistelepüléseknél is kizárólag az új építésű egylakásos lakóépületek esetében marad meg. A jogszabály kizárólag használt lakás vásárlás céljára nem biztosít a továbbiakban támogatást.

CSOK

Új lakóház esetében elérhető CSOK támogatás összege jelenleg, illetve 2024-től:

 • 1 gyermek esetén 600 ezer forint;
 • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint;
 • 3, vagy több gyermek esetén 10 millió forint.

A kormány valahonnan elvesz, valamihez hozzátesz. A legjobban akkor járhatunk a jövő évtől ha korszerűsítésre, bővítésre vennénk igénybe a támogatást kistelepülésen, vagy külterületi tanyán. Ha ezek a munkálatok lakásvásárlással kerülnek elvégzésre, akkor igazán jól ki lehet használni a helyzetet.

A támogatás összege kistelepülésen megvalósuló használt lakás vásárlása, valamint ezzel együtt megvalósuló korszerűsítés és/vagy bővítés esetén:

 • 1 gyermek esetén 1 millió forint (a jelenlegi 600 ezer forint helyett);
 • 2 gyermek esetén 4 millió forint (a jelenlegi 2,6 millió forint helyett);
 • 3, vagy több gyermek esetén 15 millió forint (a jelenlegi 10 millió forint helyett).

A kapott támogatásnak legfeljebb a fele fordítható a használt lakás megvásárlására.

A támogatás összege kistelepülésen, meglévő ingatlan korszerűsítése esetén:

 • 1 gyermek esetén 500 ezer forint (a jelenlegi 300 ezer forint helyett);
 • 2 gyermek esetén 2 millió forint (a jelenlegi 1,3 millió forint helyett);
 • 3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint (a jelenlegi 5 millió forint helyett).

A támogatás összege kistelepülésen megvalósuló bővítés, vagy bővítéssel egy idejű korszerűsítés esetén:

 • 1 gyermek esetén 600 ezer forint (a jelenlegi 300 ezer forint helyett);
 • 2 gyermek esetén 2 millió forint (a jelenlegi 1,3 millió forint helyett);
 • 3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint (a jelenlegi 5 millió forint helyett).

Fontos azonban észben tartani, hogy a falusi CSOK nem vonatkozik minden 5 ezer fő alatti településre, kizárólag a listán szereplőkre. Ez a lista jövőre modosulni fog. Itt tudod elérni. (link)

A jó hír az, hogy 3 százalékos kamatozású támogatott hitel megmarad és az igényelhető összeg sem módosul. Azonban a nagyobb településeken a kedvezményes kamatozású hitelről is le kell mondanunk. Illetve használt lakást vásárlóként sem tudjuk majd igényelni a támogatott hitelt.

 A CSOK-ot érintő változások azt eredményezhetik, hogy jövőre a nagyvárosokban az ingatlanárak csökkeni fognak, a falvakban pedig jövő évtől emelkedni fognak az ingatlanárak.

CSOK összegek

A babaváró hitel kapcsán jó és rossz hír is érkezett

Jövőre a párok akár 11 millió forint szabad felhasználású, fedezetlen hitelhez is hozzájuthatnak, hiszen a babaváró hitel összege 1 millió forinttal megemelkedik. Ez a növekedés azonban inkább csak jelképes ugyanis a 2019 közepe óta folyamatosan növekvő infláció miatt a babaváró hitel vásárlóértéke 2,46 millió forinttal csökkent. Ez volt a babavárót érintő jó hír. A kormány a gyermekvállalás idejét szeretné előbbre hozni, mert családok által vállalt gyerekszámot illetően meghatározó az első gyerek megszületésének ideje. Annak érdekében, hogy elérje ezt a célját, olyan módon szigorít a babaváró hitel igénylése kapcsán, hogy 2024. január 01.-től csak az a pár igényelheti a támogatást, melynek a női tagja 30 év alatt van. Ez talán sokkoló lehet az eddigi 41 éves korhatár után, de nagy könnyítés az, hogy 2025. január 01.-ig igényelhető a babaváró hitel azoknak a pároknak is akiknél a női fél 40 év alatt van, amennyiben a nő már várandós.

A babaváró hitelt érintő változások az ingatlanpiacra is visszahat, mivel a párok nagy része a babaváró összegét részben vagy egészben önerőként használják egy lakáshitelhez. Szakértők szerint pedig éppen az önerő előteremtése jelenti jelenleg a legnagyobb nehézséget, hiszen a bankok a vételár legfeljebb 80 százalékát finanszírozzák meg, a fennmaradó részt saját forrásból kell biztosítani. Azoknak akik lakásvásárlást terveznek és az új feltételeknek már nem felelnének meg, azoknak az javasoljuk, hogy még idén igényeljék meg a támogatást.

Ezeket a változásokat nehéz elsőre megérteni. Ne vessz el ebben az útvesztőben, fordulj bizalommal hozzánk és mi segítünk neked!

Scroll to Top