Berobbant a CSOK Plusz

Október 25.-én bejelentette a kormány, hogy 2024. január 1.-től már biztosan elérhető lesz a CSOK Plusz. Azt, hogy az új támogatási forma milyen szigorításokat, könnyítéseket tartogat magában, ebben a blogban foglaltuk össze.

kapcsolat

Kedvező változások a CSOK Plusz esetében

A szerdán bejelentettek szerint, kedvező változásokra számíthatunk a CSOK Plusz esetében. Kedvezőbb lesz például a hitelelengedés mértéke, ugyanis a második gyermektől kezdve minden születendő gyermek után 10 millió forintot enged el az állam a CSOK Plusz tartozásból. Mivel a babaváró hitel esetében is magas a hitel elengedés mértéke a 2. illetve 3. születő gyermek után, így a családok egészen magas összegű hitel elengedéshez juthatnak, amennyiben a CSOK Pluszt kombinálják babaváró hitellel.

vidámság

Könnyebbséget jelent még, hogy ideiglenesen, a várandósság 12. hetét már elérő, idősebb nők is igényelhetik a támogatást. Ezzel az igénylési lehetőséggel 2024-ben és 2025-ben élhetnek. Ezen felül, első lakás vásárlása esetén a fiataloknak, akár 10% önerő is elegendő lesz otthonuk megvásárlásához.

berendezés

Ez eddig nem volt jellemző az államilag támogatott hiteleknél, de a CSOK Plusz esetében, az első évben nem kell tőkét fizetni, csak a kamatot. Ugyanakkor a gyermek érkezésekor egyéves moratórium kérhető, ami annyit tesz, hogy 1 évig egyáltalán nem kell fizetni a hitelt.

nagy család

Ami még rendkívül jó hír, az az, hogy a kedvezményes hitelprogramot nem csak az 5 ezer főnél nagyobb településeken, hanem a kistelepüléseken is igénybe lehet venni. Tehát azok akik, kistelepülésen képzelik el a jövőjüket a CSOK Plusz mellé akár a Falusi CSOK vissza nem térítendő támogatást, illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik.

nevetés

A CSOK Plusz szigorításai

A sok kedvező tény mellett, amit korábban irtunk, vannak ám szigorítások is, amik a CSOK Plusz esetében lesznek érvényesek. Ilyen például az, hogy már megszületett gyermekre nem igénylehető a támogatás, ők csak beleszámítanak a gyermekszámba, de vállalt gyermek az igényléshez minden esetben kell. Ez azt eredményezi, hogy a korábbi igénylői kör kétharmada nem tudja kihasználni a jövő évtől a CSOK Pluszt.

kutya

Mivel már megszületett gyermekre nem igényelhető a CSOK Plusz, a kormány eddig ismert logikája alapján egyedülállók és élettársak nem kérhetik a támogatást csakis a házastársak.  A házasság biztosítja azt a hosszú távú jogi elköteleződést, amire egy előre vállalt gyermek megszületéséhez a kormány szerint szükség van.

CSOK

CSOK Plusz esetében vissza nem térítendő támogatás helyett kamattámogatott hitel lesz. Ez az jelenti, hogy nem csak, hogy vissza kell fizetni a tőke jelentős részét, hanem azt is, hogy banki hitelbírálat, tehát hitelezhető jövedelem kell hozzá.

költözés

Az utóbbi időben a sima CSOK-nál az ingatlan alapterületét maximalizálták, azonban a CSOK Plusz esetében az ingatlan értékét fogja maximalizálni. Ez az jelenti, hogy első lakás esetén 80 millió, míg nem első lakás esetén 150 milliós ingatlanértékig lesz igényelhető.

dobozolás

Még egy CSOK esetében fennálló lehetőséget szüntet meg a kormány az új hitelprogram: telekvásárlásra nem lesz igényelhető! Hozunk azonban egy remek táblázatot, ami segít a könnyebb eligazodásban.

táblázat

Vannak azonban még tisztázatlan kérdések. Vajon mennyi idő alatt kell teljesíteni a gyermekvállalást? Mi lesz azokkal, akik nem tudják teljesíteni a gyermekvállalást? Mekkora lesz a kamattámogatás?

udvar

Érdemes lehet megvárni ezekre a kérdésekre a választ, után pedig mérlegre tenni, hogy nektek megéri-e jövőre igényelni a CSOK Pluszt! Addig is, bármilyen kérdéssel forduljatok hozzánk! Nem csak abban tudunk segíteni, hogyan igényeld a CSOK Pluszt hanem abban is, hogy mit vegyél belőle!

Scroll to Top