A LEGÚJABB DRÓN SZABÁLYOK: Ezekre fordíts figyelmet!

Az idei évben az Európai Unió területén több változás is történt a trónok használatával kapcsolatban. Fontos, hogy ismerd a legújabb szabályokat, hogy biztonságosan és törvényesen használhasd a drónodat. A myactioncam.hu segítségével összeszedtük a legfontosabb információkat. 

Az EU törvényei szerint városi környezetben csak C minősítésű drónnal lehet repülni 2024-től. Azokat a drónokat, amelyek nem rendelkeznek ilyen jelzéssel, nem repülhetnek lakott terület fölött. Ez alól kivétel a 2024 előtt gyártott, de 250 gramm alatti drónok.  Ez a „Nyílt” kategóriára vonatkozik.

Magyarországon az EU drónszabályozásához igazodva három műveleti kategória van:

  1. Nyílt kategória (Open category): Alacsony kockázatú műveleteket foglal magában, amelyek előre meghatározott feltételek mellett végezhetők. Városon kívül C0 kategóriás drón engedély és biztosítás nélkül használható 120 méter magasságig. Városi környezetben minden esetben szükséges eseti légtér igénylése. C1 tömegkategóriától fölfelé a műveletek szerint léteznek egyes al-kategóriák, például az kis méretű drónok, melyek nem repülnek emberek környezetében (A1), közepes méretű drónok vagy kis méretű drónok, melyek emberek környezetében repülnek (A2), illetve nagyobb drónok, melyek sem emberek, sem létesítmények közelében nem repülhetnek (A3). Fontos, hogy mindig tartsd szem előtt az alapvető szabályokat, például a látóhatáron belül tartást (max. 500 méter) és az emberek csoportja fölötti repülés tilalmát.
  2. Speciális kategória (Specific category): Közepes kockázatú műveletekhez, amelyek vagy a tömeg, vagy a tevékenység vagy a gép paraméteri alapján nem felelnek meg a nyílt kategória feltételeinek. Itt kockázatértékelést kell végeztetni és esetenként műveleti engedélyt kell szerezni.
  3. Tanúsított kategória (Certified category): Magas kockázatú műveletekhez, amelyek hasonlítanak a légi járművek műveleteihez.

Ezek a kategóriák az Európai Unió szabályozásán alapulnak, és céljuk a drónrepülés biztonságának és szabályozásának egységesítése. Magyarországon a Honvédelmi Minisztérium felel a drónműveletek engedélyeztetéséért és felügyeletéért.

C0 vagy játék kategóriába tartozó drónokat jogosítvány, regisztráció és biztosítás nélkül is lehet használni városon kívül, C1 kategóriától fölfelé a drónokat szükséges regisztrálni és vezetésükhöz távpilóta végzettség szükséges, mely képzés elvégezhető a Drónakadémián.

Ha szabályszerűen szeretnél repülni drónnal, számos fontos lépést kell megtenned:

  • Drón jogosítvány és vizsga: A Drónakadémián elvégezhető a basic elméleti és gyakorlati kurzus, ami segíthet felkészülni az A1/A3, illetve az A2 vizsgára és megismerheted a drónok biztonságos üzemeltetését. Ezután lehetőséged lesz vizsgázni.

Emellett, mivel Magyarország az EU tagállamai közé tartozik, egy másik EU-s országban tett vizsga is elfogadható itthon. Például ajánljuk a www.dronespace.at oldalt, ahol online, ingyenesen teheted le a képzés után vizsgát. Az ott szerzett jogosítvány egész Európában érvényes lesz az „open A1/A3” kategóriában. Az A2 vizsgát csak személyesen tudod letenni ezután a KTI vizsgaközpontokban.

  • Kötelező biztosítás megkötése: Magyarországon a drónok biztosítása 2021. január 1-jétől vált kötelezővé. Ez azt jelenti, hogy minden drón tulajdonosnak kötelező felelősségbiztosítást kötnie a drónjára, amennyiben azt üzleti vagy egyéb anyagi érdekű tevékenységekhez használja, vagy ha a drón tömege meghaladja a 250 grammot. Eseti légtérben a biztosítást 250 gramm alatti gépekre is szükséges megkötni. A felelősségbiztosítás célja az esetleges károk fedezése, amelyeket a drón üzemeltetése során okozhat másoknak vagy mások tulajdonának. A biztosításnak meg kell felelnie az előírt követelményeknek és fedezeteknek, amelyeket a jogszabályok előírnak.

Nem kereskedelmi tevékenységek esetén 250 gramm feletti drónokra vonatkozó biztosítási összeghatárokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

drón biztosítási kategóriák

Amennyiben kereskedelmi tevékenységet végzünk a drónnal (esküvői filmezés, mezőgazdasági permetezés, ipari térképészet, hőkamerás épületvizsgálat stb.), akkor már a 785/2004/EK rendeletnek kell megfelelni:

üzleti tevékenységet végző drón biztosítása
domicil drón biztosítás
  • Érvényes légtérhasználati engedély: Lakott terület fölött, vagy bárhol 120 méter magasság fölött, illetve lakott területen kívül, 120 méter magasság alatt nem szabad légtérben kötelező légtérengedélyt beszerzni. Az engedély megszerzése 30-40 napot vehet igénybe, viszont már díjmentes. A lefoglalt légtér aktiválása telefonon, az ATS központban történik. Lakott területen kívül, szabad légtérben, 120 méter magasságig elegendő a Mydronespace alkalmazás használata a légtér ellenőrzésére.

Az Mydronespace alkalmazás használatához szükséges lesz a GoodID app használata is, ami azonosítja a személyazonosságot.

A felelős drónhasználat alapja a szabályok és előírások betartása. Mindig tájékozódj a legújabb jogszabályokról és helyi előírásokról, hogy biztonságosan élvezhesd a drónrepülés lehetőségeit. Ez a cikk átfogó útmutatást nyújt a legfrissebb szabályokról és előírásokról a drónpilóták számára, hogy segítsen biztonságos és szabályos drónhasználatban.

 

Scroll to Top