Hőkamerás felvételek tapasztalatai a mindennapokban

Hőkamerás felvételek tapasztalatai a mindennapokban

A hőkamerás felvételek az épületdiagnosztika és ingatlan állapotfelmérés alapvető elemei.

Milyen érdekes, hogy egy fűtetlen ingatlanban is mekkora különbségek mérhetők a 16 és az 1,6 fok között. Jól mutatja a különböző szerkezetek hővezetését és egyben azt is, hogy hogyan alakulnak ki hideg zugok a bútorok alatt, mögött. Ezért javasoljuk mindig az épületdiagnosztika során, hogy fokozott figyelmet fordítsanak a tulajdonosok ezekre a területekre. Meglepetésként lokálisan kialakulhat harmatpont és elkezdhet penészedni a fal, a bútor. Jó ezeket a helyeket feltárni és megelőzni a bajt.

Nézzük sorban a tapasztalatokat.

Épületdiagnyoszika, ingatlan állapotfelmérés
Fal, árnyékolt és árnyékolatlan ablak hőmérséklete fűtetlen lakásban.

Gyönyörűen látszik, amit már sokan egyébként is tudnak és tudatosan használják minden évszakban. Fontos az árnyékolás. Nyilvánvalóan az árnyékolatlan ablaknál és környezetében van a legmelegebb, a redőnnyel árnyékolt ablaknál már hűvösebb és a fal a leghidegebb. Érdekes észrevenni, hogy a legmelegebb pont az árnyékolatlan ablaküveg 16,5 fokkal. A redőnnyel és függönnyel is árnyékolt ablaküveg 9,3 fokos csak. A kettő között 44% az eltérés. Az árnyékolt ablak és a hideg fal között már csak 15%. Ha ilyen szépen süt a nap, húzzuk fel a redőnyöket, engedjük be a meleget. Természetesen az ellenkezője is működik nyáron.

Épületdiagnosztika, ingatlan állapotfelmérés, hőkamerás vuzsgálat
Hideg pontok kialakulása bútorok alatt, mögött.

Ez a felvétel az előző kép folytatása, csak átváltottuk a színskálát. Ahol az ablakos képen a hidegpont volt  6,8 fokkal, az most a melegpont a bal felső sarokban 6,3 fokkal. Ami megdöbbentő, hogy a kisasztal alatt micsoda hidegzug alakult ki. 1,6 fok. Feljebb az ablaknál még 16 fok volt. Ez tízszeres, vagy ha úgy jobban tetszik 1000%-os eltérés. Ezer százalékos különbség! Nem csoda, hogy az ilyen helyeken könnyen megindul a penészedés, ha nem teszünk valamit ellene.

Érdemes tehát, ahogy a bevezetőben is írtuk, feltárni az ilyen helyeket, hiszen a szobában valahová kifüggesztett hőmérővel és egy páratartalom-mérővel csak közelítő értéket kapunk.

Harmatpont táblázat
Harmatpont táblázat

A harmatpont táblázat jó segítség minden penész probléma megoldásában. Ennél a hőkamerás felvételnél nem ez volt a cél, de érdekes belegondolni, hogy egy 16 fokos levegő hőmérsékletnél egy kimondottan alacsony, 40%-os páratartalom mellett a harmatpont 2,4 fok. Ez alatt csapódik ki a pára és kezd megjelenni, és terjedni a penész. Az asztalka alatt pedig csak 1,6 fokot mértünk.

Hőkamerás felvételek

Épületdiagnyoszika, ingatlan állapotfelmérés
Ablak, fa tok és fal hőmérsékletei
Épületdiagnosztika, ingatlan állapotfelmérés, hőkamerás vuzsgálat
Bútorok alatti hideg területek

Előző
Következő

További információkért látogassa meg a Domicil Smart szemrevételezéses épületdiagnosztika és ingatlan állapotfelmérésről szóló oldalunkat.


Domicil Smart épületdiagnosztika

Te sem vagy kivétel! Biztosítás – értékkövetés.

Te sem vagy kivétel! Biztosítás – értékkövetés.

Te sem vagy kivétel!

Az elmúlt 2 évben jelentősen megnőtt az alapanyagok és a munkaerő ára a hazai piacon.
Ez az építőiparban 30-40 % körüli áremelkedést jelent, de ez a tendencia figyelhető meg a gépjármű szektorban is.
Ez komoly hatással van a biztosítási piacra, mégpedig oly módon, hogy a gépjármű biztosítások, a vagyon és ebben a lakásbiztosítás a felelősségbiztosítás és casco módozatok díjai megemelkedtek.
Most a vagyonbiztosításokat vesszük górcső alá.
A lakásbiztosítások területén ugyan van egy értékkövetés, amelynek mértéke nem tartott lépést ezzel a megugró ár növekedéssel.
Ennek eredményeként a 2 évnél régebben megkötött lakásbiztosításokra szinte biztosan kijelenthető, hogy nem megfelelő vagyon értékeket tartalmaznak. Már a 2-3 éve vásárolt új építésű lakás, ház ma abból a pénzből sem építhető újra. Ez jelentős problémát jelent a
lakásbiztosításokban.
Továbbá ebben az időszakban a családtámogatási rendszereknek köszönhetően számos ingatlan került bővítésre, felújításra, korszerűsítésre, (pl. napelem, fűtéskorszerűsítés, kerítés építés…) amelyek még további értéknövekedést generáltak. Sokan használták ki a 3+3 millió forintos otthonfelújítási támogatást. Általában a biztosítási szerződések előírják, hogy a nagyobb változásokat be kell jelenteni nekik – 6 M értéknövekedés már annak számít. Ezért az esetleges későbbi viták elkerülése érdekében is érdemes megtennünk a szükséges
lépéseket.
Fentiek alapján a legnagyobb értéket képviselő vagyonunk az ingatlanunk biztosítása nem nyújtja azt a védelmet, amit elvárunk tőle.
Összefoglalva: a biztosítás egyfajta pénzügyi védelem az emberek számára, károk esetén pénzügyi segítséget nyújt. Biztosítás nélkül, vagy nem értékkövetett biztosítással, csak abban bízhatunk, hogy nem ér bennünket semmilyen jelentős veszteség, ami lássuk be kifejezetten kockázatos pénzügyi döntés.
Nézzünk egy viszonylag egyszerű példát arra, hogy az 5 évvel ezelőtt megkötött vagyonbiztosításunk hogyan teljesítene egy idén bekövetkezett kár esetén. Öt évvel ezelőtt 100 nm-es családi ház biztosítását megkötöttem 28 mFt-ra, amely újjáépítési érték. Idén történt egy 8 mFt. értékű tűzkár. Hogyan fog kártéríteni a biztosítóm? A biztosító társaságok különböző értékekkel számolnak, de ezek alapja az Építőipari Költségbecslési Segédlet 2022 ÉTK kiadványa. Ebben a családi ház építésre 480.000 Ft/nm ár van megadva szerkezetépítés és szakipari munkákra. A házam újjáépítési értéke ezzel az értékkel kiszámítva 48 mFt. A biztosítottságom jelen esetben: 28mFt/48mFt. vagyis 58,3 %
A kárt ilyen mértékben téríti meg a biztosító, vagyis kapok 4.664.000 Ft. kártéritést. A fennmaradó 3.336.000 Ft-ot magamnak kell finanszíroznom, ennyivel kell kipótolnom a kártérítési összeget, hogy újra lakhatóvá tegyem a házam. Ráadásul szinte biztos, hogy a valóságban ez az összeg sem lesz maradéktalanul elegendő a helyreállításra….

A fentiekben ismertetett alulbiztosítási kockázatok csökkentése érdekében azt javaslom, hogy ahogyan a gépjármű felelősségbiztosításunkat, úgy a vagyonbiztosításunkat is nézzük meg egy-kétévente, és beszéljük meg szakértővel, hogy hogyan szükséges módosítani a szerződésen a biztonság érdekében.
Ne felejtsük el: ha már nőtt a vagyonunk, akkor fordítsunk figyelmet a megőrzésére is!
Leegyszerűsítve: amennyiben 3+3 mFt-os otthonfelújítási támogatást igénybe vett, napelemet telepített, energetikai korszerűsítést végzett, vagy két éve nem konzultált szakértőjével, akkor feltétlenül tegye meg, vagy jelezze konzultációs igényét az info@domicil.hu mail címen, vagy a +36-70-678-7914-es telefonszámon.

További információkért látogassa meg a Domicil Biztosítás oldalunkat.


Domicil Biztosítás

Ha a kalapács az egyetlen szerszámod, mindent szögnek nézel!

Ha a kalapács az egyetlen szerszámod, mindent szögnek nézel!

Ha a kalapács az egyetlen szerszámod, mindent szögnek nézel!
Ezt a gondolatot Abraham Maslownak tulajdonítják.
Ennek remek példája a szemrevételezéses épületdiagnosztikai felmérésünk alábbi története.
Egy társasház kezelője fordult hozzánk szakmai segítségért.
Elmondta, hogy az egyik földszinti lakásban rejtélyes ázás tapasztalható. Járt náluk több különböző területen tevékenykedő szakember, megnézték a falat, és a szakmájuknak megfelelően elvégezték azokat a javítási munkákat, amire gyanakodtak. Nem meglepő módon mindenki a saját szakterületén találta meg „az ázás okát”. Egyik javítási megoldás sem hozott eredményt, pedig a tetőfedő javította a tetőt, a bádogos rendbe tette a szegélybádogozást és az ereszcsatornát, a burkoló a ház költségére felverte az erkélyburkolatot, megjavította a vízszigetelést és újraburkolta. Hiába csinált meg mindenki mindent, az ázás továbbra is fennállt. Amikor elfogytak az ötletek és a kísérletezési lehetőségek, akkor hívtak ki bennünket, hogy a szemrevételezéses épületdiagnosztikával keressük meg, hol lehet a hiba. https://fooldal.domicil.hu/2022/05/18/epulet-diagnosztika/
Amit láttunk a szemlén:
Foltokban penészesek a falak, a mennyezeten az erkély alatti részen, valamint térdmagasságig ugyanott alul. A nedves foltok nem mutatták a klasszikus ázási jeleket. Kérdeztük, hogy mit mondtak a mesterek, hogyan ázott felülről a padozatig úgy, hogy középen nincsen semmi nyom. Ezt egyik korábbi szakiparos sem tudta megmondani. Az egyik mester azt feltételezte, hogy az erkélyről lefolyó víz valamilyen ok miatt a falból kifelé a hungarocell szigetelés alá folyt majd térdmagasságnál jött vissza a falazatba.
Megállapításunk a következő volt. A szoba eredetileg egy terasz volt a földszinten, de a tulajdonos utólag szobává alakította. Emiatt a lábazati téglaburkolat, ami fölött a homlokzati hőszigetelés elhelyezésre került, körülbelül harminc centiméterrel a szoba padozata fölé került, azaz maradt harminc centi hőszigeteletlen rész. Hozzáértő szakember számára nyilvánvaló, hogy a szigeteletlen hideg falon lecsapódott a pára és penészedett. A mennyezeten pedig a szintén szigeteletlen felső erkély adta a hideget, hiszen az építkezés közben még senki sem gondolta, hogy hőszigetelni kellene az erkélyt az alsó lakás felé, mert akkor még nem volt ott lakás, csak egy földszinti terasz.
Természetesen akkor járunk el szakmailag korrekt módon, ha a számunkra elég egyértelműnek tűnő feltételezésünket egzakt mérésekkel is alátámasztjuk. Ezért először falnedvesség mérővel végigmértük a felületeket és az megmutatta, hogy a nedvesség fokozatosan tűnt el a falon a meleg részek felé haladva, mintegy 50 cm felületen. Ebből már egyértelművé vált, hogy ez hőhíd eredménye és nem ázás nyoma. Ezt a megállapításunkat, világosan igazolta az általunk készített hőkamerás felvétel is.
Azt a tanácsot adtuk a közös képviselőnek, hogy a lábazatot és az erkély csatlakozásnál a hőszigetelést kell megoldani. Ez a tényleges és érdemi megoldás a fennálló problémára.
A helyes sorrend:

  • Hozzáértő szakember bevonása, aki rendszerben látja az épület lehetséges hibáit.
  • Az elsődleges szemrevételezés után megfelelő eszközökkel történő precíz mérés, ami egyértelműen igazolja, vagy cáfolja a feltételezést.
  • Az alátámasztó mérések után konkrét javaslatok megfogalmazása.

Te tudod, hogy mit rejtenek a falaid? Ha nem tudod és érdekel, mi meg tudjuk mondani. A „kísérletezgetés”, „a szerintem ez lehet”, a „próbáljuk ki ezt a megoldást” típusú ötletek rendkívül idő- és költségigényesek. Gondold végig: igazából ez a Te időd és a Te pénzed! Ha ezekre vigyázni szeretnél, akkor fordulj a Domicil.hu szakértői csapatához!

További információkért látogassa meg a Domicil Smart szemrevételezéses épületdiagnosztika és ingatlan állapotfelmérésről szóló oldalunkat.


Domicil Smart épületdiagnosztika

Albérleti kisokos

Albérleti kisokos

Albérleti kisokos
 
Az elmúlt időszakban, több esetben is meséltek ügyfeleink arról, hogy nem jó bérlőt választottak, ami bizony nem sült el túl jól.
Elgondolkodtam azon, hogy megosztom azt a tudást mindenkivel, amit az elmúlt években ezen a területen felhalmoztunk. Ezek az ismeretek lépésről-lépésre, évről-évre gyarapodtak.
Sok albérletet adtunk ki és megtanultuk, hogy melyik pontokon csúszhat el az, hogy mennyire lesz problémás az albérleteztetés, milyen lépések azok amelyek eljuttatnak a gondtalan ingatlankiadáshoz.
Most megosztom azt, hogy, mi az a 4+1 dolog amire oda kell figyelni albérlet kiadásnál.
Lássuk, melyek ezek? Mind az öt pont fontos. Nem fontossági sorrend ez, hanem az albérlet kiadás időbeli sorrendiségét követi.

  1. Ki a célcsoportom? Alaposan gondoljuk át, hogy kinek lesz jó az én ingatlanom, és ki lesz jó bérlő nekem? Ez azért fontos, hogy valóban hosszú távra béreljen a bérlő. Ha ez a két dolog nincs harmóniában vagy a bérlő fog felmondani, mert mégsem érzi jól magát az ingatlanban, vagy én mondok fel neki, mert nem értjük meg egymást. Ha a tulajdonos nem gondolja végig, kinek szeretné kiadni a lakását hasonlóan járhat, mint egyik ügyfelünk. Jöttek az érdeklődők. Diákok, egyedül álló nők férfiak, házaspárok. ekkor gondolta meg magát a beszélgetések közben, hogy diákoknak nem szeretné kiadni a lakást. Így egy hónappal később találta meg lakóját az ingatlan. A veszteség 150000 Ft.
  2. Bérlő kiválasztása! Alaposan járjunk el a bérlő kiválasztási folyamatban. Nem elég az, hogy színpatikus volt a leendő bérlő. Jobban utána kell járni. Azzal nagyban csökkentem a kockázatot, ha alaposan kikérdezem. Hol dolgozik, mióta dolgozik ott, hányadik munkahelye, mennyit keres, tudja-e vállalni a rendszeres díjfizetést? Van-e tartaléka? Honnan költözik? Mi az oka a költözésnek? Lakott-e már albérletben? Hány helyen? Kérhetek-e referenciát? Sorolhatnám tovább. Minden lényeges körülményre kérdezz rá, hatással van a kockázatodra.
  3. Jó bérleti szerződés! Alapos, mindenre kiterjedő bérleti szerződés kötése. Ez egy két oldalú szerződés, amelyet mindkét fél elolvasott, értelmezett és aláírt. Nagyban tudjuk csökkenteni a vitás esetek számát. Jellemzően azokat, hogy a bérbeadónak és a bérlőnek mik a jogai és kötelezettségei. Ha alaposan körbejárjuk ezt a kérdést csökkentjük a stresszfaktort. Kinek a feladata a klíma éves karbantartása, tisztítása? Öt éves használat után elromlott a mosógép cserélni kell! Kinek a költsége? Ilyen és ehhez hasonló kérdések havonta vetődnek fel a munkánk során.
  4. Kiürítési nyilatkozat megtétele! Lehetőség van arra, hogy közjegyző előtt a bérlő nyilatkozik, ha megszűnik a bérleti jogviszonya, átadja az ingatlant. Ezt azért tartom fontosnak, mert, ha jogcím nélkülivé válik a bérlő elindítható a végrehajtási eljárás, megspórolva a hosszadalmas bírósági pereskedést időben és pénzben is. A tulajdonosok legnagyobb félelme, hogy probléma, nem fizetés esetén nem tudja kirakni a bérlőt. Ezzel a megoldással elejét lehet venni ennek a problémának, nem beszélve arról, hogy azonnal kiderül a leendő bérlő komolysága, hozzáállása, ha nem akarja aláírni ezt a nyilatkozatot.

+1. Ellenőrzés! Ellenőrizd az ingatlanodat rendszeresen. Kezdetben mindenképpen havonta. Győződj meg arról, hogy azok tartózkodnak az ingatlanban, akik a bérleti szerződésben szerepelnek. Rendeltetésszerűen használják az ingatlant, takarítanak rendesen, rendet tartanak, normálisan viselkednek. Ez azért is fontos, hogy a bérlő is látja, hogy foglalkozol az ingatlannal, fontos számodra, odafigyelsz rá.
Amennyiben a fentieket nem tudod megoldani, mert nincs időd rá, nem vagy elég bátor, úgy érzed nem vagy elég járatos ezekben a dolgokban, bízd szakemberre ezeket a feladatokat. Irodánk nagy tapasztalattal rendelkezik, és szakosodott ezeknek a feladatoknak magas szintű ellátására.
 

További információkért kattintson ide

Épület diagnosztika

Épület diagnosztika

Sokszor keresnek bennünket azzal, hogy mondjunk véleményt egy ingatlanról. Nehéz kérdés, messzire vezet. Természetesen mindig próbálunk segíteni, valamilyen módon objektív kijelentéseket tenni. Járjuk kicsit körbe ezt a témát, talán érdemes néhány dolgot tisztán látni.

Szemrevételezéses Épületdiagnosztika
Domicil Ingatlan Szeged, Szemrevételezéses Épületdiagnosztika Szeged, felázó falak

Miért vizes, miért reped? Mozog? Veszélyes? Jó a tető? Megvehetem, vagy a fejemre omlik? Mekkora költséggel lehet kijavítani? Általában ezek a kérdések. Egyszóval állapotfelmérés. Több évtizede foglalkozunk ingatlanokkal, így természetesen van véleményünk, és szívesen el is mondjuk egy-egy épülettel kapcsolatban.
Szemrevételezéses Épületdiagnosztika
Domicil Ingatlan Szeged, Szemrevételezéses épületdiagnosztika, műszeres falnedvesség mérés

Fontos elfogadni azt a tényt, hogy a takart, beépített szerkezetek kibontása nélkül nem lehet egész biztosan megállapítani okokat. Lehet, még bontással sem.
Épületdiagnosztika
Domicil Ingatlan, Szemrevételezéses épületdiagnosztika, rosszul elkészített tetőfőlia

A szemrevételezéses épületdiagnosztika megtámogatva modern műszeres vizsgálatokkal és a szakmai tapasztalatokkal mégis a legtöbb esetben megfelelő eredményel jár és megnyugtató választ tudunk adni a kérdésekre. Amennyiben nem tudjuk kideríteni az okokat, természetesen azt is elmondjuk. Szeretjük amit csinálunk, hiszünk benne, hogy hasznos a tevékenységünk, így minden megbízást kihívásnak tekintünk és teljes odaadással teljesítjük.
Épületdiagnosztika
Domicil Ingatlan Szeged, Szemrevételezéses épületdiagnosztika, Hőkamerás felvétel

Kérdései, kétségei vannak a kiszemelt ingatlannal kapcsolatban? Keressen bennünket és vegye igénybe Szemrevételezéses Épületdiagnosztika szolgáltatásunkat!

További információkért látogassa meg a Domicil Smart szemrevételezéses épületdiagnosztika és ingatlan állapotfelmérésről szóló oldalunkat.


Domicil Smart épületdiagnosztika

OLDAL TETEJÉRE