Ingatlan állapotfelmérés, épületdiagnosztika szakértőktől. Ízlelgessük kicsit a fogalmat. Rögtön felmerülnek kérdések ugye? Mire jó? Miért csináljuk? Milyen kérdésekre ad választ? Ezen az oldalon összeszedtük a legfontosabb információkat ebben a témában. Megpróbálunk válaszolni a kérdésekre. A szemrevételezéses épületdiagnosztika nagyon hasznos eszköz. Segítségével válaszokat kaphatunk a legfontosabb kérdésekre az épületekkel kapcsolatban. Néhány évtizede foglalkozunk ingatlanokkal. Sok mindent láttunk, tapasztaltunk. Ezek a tapasztalatok, megtámogatva műszeres mérésekkel. Ez a szemrevételezéses épületdiagnosztika! Vágjunk is bele!

szemrevételezéses épületdiagnosztika, ingatlan állapotfelmérés

Épületdiagnosztika bevezető gondolatok

Magyarországi közel 4,5 milliós lakásállomány közel 80%-a 1990 előtt épült. Az új építésű ingatlanok száma ugyan nőtt az elmúlt években, de mindezek ellenére is a megújítási rátánk az egyik legalacsonyabb Európában.

Domicil Ingatlan Szeged vályogház felmérés

Előzőek ráirányítják a figyelmünket arra, hogy az ingatlanok műszaki állapotát folyamatosan kisérjük figyelemmel.

Az épületfenntartási tevékenység folyamán megkülönböztetünk hibajelenség feltárásával- hibaelhárítással kapcsolatos feladatokat, valamint, karbantartási, felújítási, korszerűsítési feladatokat.

Ha a fenti feladatokat jól átgondoltan, tervezetten, időben végezzük el, nem csak az épületszerkezetek élettartamát növeljük meg, hanem az ingatlan értékét is.

épületdiagnosztika, épület szerkezet

Az ingatlan állapotfelmérés alapvető feladatai közé tartoznak:

  • szerkezetfelismerés, kialakításmód, anyagi összetétel meghatározása. Az esetek többségében ezek jól meghatározhatók. Kisebb részben igényelhet speciális mérési eljárásokat.
  • Hibajelleg-megállapítás, hibajelenségek számbavétele. Itt kiemelten fontos a fizikai avulás ismerete. A fizikai avulás lehet korrózió, kifáradás, kopás, környezeti hatások (átázás, roskadás, fagyhatás, rovarok, rágcsálók), építési hibák eredménye. A legjelentősebb ezek közül a korróziós avulás.
  • Károsodás mértékének vizsgálata, értékelése. Ennek célja, hogy véleményt alkothassunk a szerkezetek állapotáról.
  • intézkedések, javaslattételek.
Domicil Ingatlan Szeged vályogház vizsgálat

Mikor ajánlott elvégezni?

Megvásárlandó ingatlan esetén az épület állapotának felmérése, szerkezeti elemeinek avultsági fokának megállapítása, esetleges hibák feltárására, mai kornak megfelelő energetikai állapot megállapítására. Energetikai tanusítvány!

Ingatlan állapotfelmérés, energetika

Meglévő ingatlan esetén, hibafeltárási feladatok elvégzésére, átázás, penészesedés, okainak feltárására. Épületfelújítás, korszerűsítés megkezdése előtt a szerkezeti elemek állapotának vizsgálatára, az fontossági sorrend megállapítása érdekében.

Energiakorszerűsítés megkezdése előtt, a szigetelések mennyisége, minősége, élettartamának feltárása érdekében, valamint a gépészeti munkák (elektromos, fűtési, hideg-melegvízellátás) összehangoltsága érdekében. Fontos, hogy az épületet, mint komplex, egységet képező rendszert lássunk és aszerint vizsgáljuk.

Hőkamera kéz ahogy látjuk épületdiagnosztika Hőkamera kéz hőkamera kép épületdiagnosztika

Hőkamerás vizsgálat az épületdiagnosztikában

Hogyan lát a hőkamera és mire használható az épületdiagnosztikában.

A mi szlogenünk, hogy

„Az épületdiagnosztika alkalmazása a tervszerűség fokmérője!”

Hagyományos és műszeres épületdiagnosztika,
ingatlan állapotfelmérés az ügyfelek szolgálatában.

Repedések a ház falán? Feltárjuk az okokat az épületdiagnosztika segítségével.

Domicil Ingatlan Szeged repedés vizsgálat

Vizesedik a fal? Klasszikus épületdiagnosztika feladat.

Domicil Ingatlan Szeged műszeres falnedvesség mérés

Hol szökik a meleg? Hőveszteségek megállapítása is az épületdiagnosztika tárgyköre.

Épületdiagnyoszika, ingatlan állapotfelmérés

A Domicil Smart csapatának a célja, hogy megtalálja a válaszokat az ingatlanokkal kapcsolatos kérdésekre. Az épületdiagnosztika a műszaki kihívásokra válaszul jött létre. Keressen bennünket bizalommal ingatlan vásárlás előtt egy épületdiagnosztikai felmérésre.

Segítünk a megalapozott döntés meghozatalában!

Meglévő ingatlanában tapasztalt hibák okainak feltárásában is tudunk segítséget nyújtani, tanácsot adunk a végleges és szakszerű javításra.

Kapjon képet az épületről az ingatlan állapotfelmérés keretein belül.

 

Épületdiagnosztika eszközök

Szolgáltatásunkat mindig az Ön igénye határozza meg. Ha arra kíváncsi, hogy mitől vizesedik a fal és hogyan ehetne megoldani, akkor arra keresünk választ. Amennyiben vásárlási szándékkal nézünk egy házat, akkor az ingatlan állapotfelmérés során a vizsgálat kiterjed a falazatra, a szigetelésekre, a tetőzetre, a nyílászárókra, az elektromos és vízvezeték hálózatra valamint a fűtésrendszerre is. Természetesen itt is van lehetőség a célzott kutakodásra, információszerzésre az igényei, kérdései alapján.

Keressen bátran bármelyik elérhetőségünkön vagy nézzen be hozzánk személyesen.

Telefon: +36-20-515-0243

Email: szigeteles@domicil.hu

Iroda: 6724 Szeged, Damjanich u. 9

Az ingatlan felmérés, épületdiagnosztika mindig teljeskörű gondolkodást igényel.

 Gyönyörű példa ez a hatvan éves lakóház.

hatvan éves családi ház épületdiagnosztika

Tíz évvel ezelőtt így nézett ki a családi ház. Semmi probléma, minden rendben. Öt éve megvásárolták új tulajdonosai. A házon belül ázásnyomok. Előző tulajdonos elmondása alapján volt egy csúnya csőtörés és napokig folyt a víz, a nyomóvezetékből. Akkor nem laktak az ingatlanban. Sajnos nem vették észre, csak amikor már az utcán is látszott, és a szomszédok szóltak nekik. Új lakói lettek a háznak, elhárítottak néhány vízelvezetési problémát, rákötötték az ingatlant a csatornára, ami körülbelül tíz éve készült el. Az esővizet a ház előtt kialakított esővíz elvezetőbe irányították és tetőt cseréltek. Napelem rendszert építettek ki. Egy éve repedések jelentek meg a fehér és a sárga rész között. 

Idén új repedések jelentek meg az épület sarkán. Egyértelműen mutatta, hogy elindult a ház jobb sarka.  Vajon mi okozhatta? Mit lehet tenni? Egyáltalán kell-e tenni valamit? Nyilvánvalóan felmerültek a szokásos kérdések, de itt komolyabb utánajárásra is szükség volt a teljes kép összerakásához. 

szemrevételezéses épületdiagnosztika repedések

Elkezdődött tehát az épületdiagnosztika.

Első ötlet természetesen, hogy rossz az alap. Rendben. És hatvan évig jó volt? Másrészt miért csak ezt a részt érinti? Kiderült, hogy a fehérre festett épületrész és a teljes hátsó traktus egy hozzáépítés 1991-ből. Az alap süllyedés tehát a régi részt érinti. Az új rész monolit vasbeton sávalapon nyugszik, a réginek tégla alapja van. Második ötlet, biztosan sekély az alap. Nem talált, a tégla alap 90cm-es. Harmadik ötlet, hogy húzza a kerítés, ami be van kötve a falba. A szomszéd kibontotta a kerítést. Kiderült, hogy nincsen bekötve a falba, csak szorosan mellé építve. 

ingatlan állapotfelmérés

Még jó, hogy beszélgettünk a szomszéddal a kerítésbontás kapcsán. Egyrészt megmarad a kibontás, természetesen valamilyen kultúráltabb formában, mert így a macskák könnyen be tudnak jutni hozzá és el tudják kapni ott is az egereket.  A repedésekkel kapcsolatban úgy emlékszik, hogy ezen a házon sohasem voltak, valamint megerősítette a nagy csőtörést. Ő is emlékszik, amikor szinte a ház alól folyt elő a víz annyira eláztatott mindent belül. Aztán jobban megnéztük a járdát az épület előtt. 

ingatlan állapotfelmérés

Kicsit olyan, mint egy homokos tengerpart. Látszik a járólapok hullámzása. Nyilvánvaló, hogy a talaj mozdult el a lapok alatt. Lagnagyobb a hullám a középső ablaknál és ott, ahol az első repedés megjelent. Lassan körvonalazódott a kép. Koszorú nincsen. A szomszéd felől látható fogópárok nem funkcionálnak. Alacsonyabban vannak, mint a födém belül, és a falvastagságon is túl. Egyszóval látni kellene belülről.

Hogy is van ez?

 Arra gondolunk, hogy a hozzáépítés során egyúttal megemelték a belmagasságot, ami most 2,8 méter és mivel a fürdőszobával, ami blokktéglából épült mondjuk megtámasztották balról. A hátsó rész is új, onnan is megtámasztották, így ezek az elemek az akkori kivitelező szerint okafogyottá váltak és valószínűleg egyszerűen elvágták. Az alap alatt agyagos talaj van, ezt tudjuk. Közel a Tisza és korábban ez öntési terület volt, de igazából megnéztük egy térképen. A műkő lábazat a vízszigetelés fölé ér. Ez nyilvánvalóan nem jó, elkezdték visszavésni, de ez most nem játszik.

állapotfelmérés

Az agyag különösen szereti változtatni a térfogatát nedvesség hatására. Ez általában nem okoz problémát, hiszen az egész épület emeli, ha nedves és süllyed, amikor kiszárad. Ezt az évszakok szerint ismétlődő természetes mozgást végezte ez a ház is évtizedeken keresztül. Aztán jött a nagy csőtörés. Eláztatta a fürdőn keresztül az egész házat és a víz végülis az utcafront felé távozott. Hogy mennyi vz lehetett, mennyire áztatta át a talajt, következtetni enged a hullámzó járdalapok sora. Elég sok lehetett. Az épület alatt egy részen, méghozzá a leggyengébb, tégla alapozású részen megdagadt az agyag és elmozdította az alapot. Hogy pontosan mi történt az alappal, később kiderült. Aztán jöttek az elmúlt időszak hatalmas aszályai. Kiszáradt az agyag, összezsugorodott, talán sokkal jobban, mint korábban. Ezzel megadta a kegyelemdöfést az alapnak.

Repednek a falak, mozog az épület!

Megáll ez magától? Sajnos nem. Mit lehet tenni? Felmerült a falvarrás gondolata. Az nem javítja meg az alapot. Alá kellene támasztani a tetőt, lebontani a falat, új alapot készíteni, visszafalazni. Húha! Elég komoly beavatkozás és jó drága is. Akkor legyen feltárva az alap egy méter szélességben, legyen aláásva, alábetonozva. Aztán jöhet  akövetkező méter és így apránként legyen megerősítve. Ez egy stabil, teherhordó talajon működik is. Egy ilyen ki tudja mennyire szétmosott, aláüregesedett alap esetén talán nem jó. A betonnal együtt süllyedne tovább. A cement injektálásos alap megerősítés és altalaj stabilizálás lett a megoldás falvarrással.   

injektálásos alap megerősítés

A furatok elkészítése közben kiderült, hogy a középső ablak környékén az alap leszakadt. Valószínűleg a csőtörés, majd a szélsőséges aszály vagy ki tudja mi miatt. Mindenhol 80-90 cm az alap, ezen a részen csak 60 és alatta már agyag. Ha nem ér le fagyhatár alá, akkor egy hideg télen a fagy is mozgatja, de csak ezen a részen. A megerősítés és a falvarrás után várhatóan további évtizedekig nem lesz probléma az alappal és a tartó falakkal.  

falvarrás

Az is kiderült, hogy a régi és az új rész találkozásánál tényleg csak melléfalaztak így a két rész teljesen külön mozog. Mindig rejtegetnek érdekességeket ezek a régi házak. Micsoda nyomozás indult egy kis repedésből. 

falvarrás

Természetesen a Domicil Kft. hitel specialistáinak segítségével  Otthonfelújítási támogatás is igénylésre került, így a kivitelezés költségei megfeleződtek. Ezért is mondjuk mindig, hogy teljeskörű szolgáltatást nyújtunk biztosítás, hitel és ingatlan témakörben.

Kollégáink

Biztosítás, Hitel, Ingatlan közvetítés, Épületdiagnosztika Szeged
Marschalek Tamás 06-20-515-0243
szemrevételezéses épületdiagnosztika, ingatlan állapotfelmérés szeged

Blogbejegyzéseink az épületdiagnosztika és ingatlan állapotfelmérés témakörben

Scroll to Top