Mikor aktualizáltad utoljára a lakásbiztosításod?

Mikor aktualizáltad utoljára a lakásbiztosításod?

Mindenki lakik valahol, saját házban, lakásban, vagy bérelt ingatlanban. Akármelyikről is legyen szó, az összes ingósága, használati és személyes tárgya ott található. Életünk, életterünk, mindenünk. Míg a kisebb károk inkább bosszúságot okoznak, a nagyobb károk esetében akár egy élet munkája mehet veszendőbe, ha nincsenek biztosítva vagyontárgyaink. A biztosítás megléte mellett fontos a kárrendezés folyamata is.

Egy jó lakásbiztosítással, jó kárrendezéssel elkerülhetjük, hogy a bekövetkező károk alapjaiban rengessék meg anyagi helyzetünket. A kockázatok biztosítóra történő áthárításával biztonságot teremthetünk a magunk és családunk számára.

A magyarországi lakások mintegy 70%-a rendelkezik valamilyen biztosítással. Ez nemzetközi viszonylatba is kiemelkedő.

Sajnos azonban nem fordítunk elég figyelmet ezeknek a biztosításoknak az aktualizálására. Amíg az autónk kötelező biztosítását évente megnézzük, és akár 2-3 ezer forintért is váltunk, módosítunk, addig a lakásbiztosításunkat nem vizsgáljuk újra meg újra. Ügyfeleinknek javasoljuk, hogy 3-4 évente ezt tegyék meg.

Nézzük meg mi történt ügyfelünkkel.

8 évvel ezelőtt vásárolt egy panellakást. A ház rendelkezett társasház biztosítással, így ő a saját ingóságaira kötött biztosítást. Az évek során gyarapodott, és ez a lakás berendezésében és felszereltégében is meglátszott. A tavalyi évben a gépjármű biztosítás kapcsán beszéltünk és javasoltuk a lakásbiztosítás aktualizálását is. Ennek kapcsán megemeltük a valóságnak megfelelően az ingóság értékét, és egyéb kiegészítő elemeket is kért. A biztosítás díja minimálisan emelkedett. Sajnos egy rövidzárlat következtében lakástűz keletkezett, és mire a tűzoltók megfékezték a lángokat, az egész lakás kiégett. A meglévő társasház biztosítás és a saját ingóságbiztosítás teljes mértékben fedezte a károkat. Olyan költségeket is megtérített, amire nem is gondolunk:

  • a korom szennyeződés eltávolítása,
  • a tüzivíz által okozott károk megtérítése,
  • a lakás újra lakhatóvá tétele alatt a bérleti díj költsége.

Mi befolyásolhatja ingatlanod értékét?

Az elmúlt évek gazdasági eseményeinek hatására jelentősen megemelkedtek az ingatlanárak, az építőanyag árak, valamint a szektorban dolgozók rezsióradíja.

Jelenleg a meglévő, több éves lakásbiztosítási szerződésekben a biztosítási összeg jelentősen kevesebb lehet, mint a mostani valós újraépítési érték, mely komoly veszteséget jelenthet káresemény bekövetkeztekor. Továbbá történhettek olyan felújítások, ingóság vásárlások, melyek miatt szintén aktualizálni szükséges a lakás biztosítást. Gondoljunk csak arra, hogy a lassan lejáró Otthonfelújítási támogatás keretein belül hány fűtési rendszer korszerűsödött, mennyi régi ablak helyére kerültek új, korszerű nyílászárók, hány tetőre került napelem. Javasoljuk, ha a lakásbiztosításodat több mint 3 éve kötötted, valamint az alulbiztosítás elkerülése érdekében keress meg bennünket, hogy segíthessünk. Hívj, vagy írj nekünk.

 

Scroll to Top