Albérleti kisokos

Albérleti kisokos   Az elmúlt időszakban, több esetben is meséltek ügyfeleink arról, hogy nem jó bérlőt választottak, ami bizony nem sült el túl jól. Elgondolkodtam azon, hogy megosztom azt a tudást mindenkivel, amit az elmúlt években ezen a területen felhalmoztunk. Ezek az ismeretek lépésről-lépésre, évről-évre gyarapodtak. Sok albérletet adtunk ki és megtanultuk, hogy melyik pontokon csúszhat el az, hogy mennyire lesz problémás az albérleteztetés, milyen lépések azok amelyek eljuttatnak a gondtalan ingatlankiadáshoz. Most megosztom azt, hogy, mi az a 4+1 dolog amire oda kell figyelni albérlet kiadásnál. Lássuk, melyek ezek? Mind az öt pont fontos. Nem fontossági sorrend ez, hanem az albérlet kiadás időbeli sorrendiségét követi.
  1. Ki a célcsoportom? Alaposan gondoljuk át, hogy kinek lesz jó az én ingatlanom, és ki lesz jó bérlő nekem? Ez azért fontos, hogy valóban hosszú távra béreljen a bérlő. Ha ez a két dolog nincs harmóniában vagy a bérlő fog felmondani, mert mégsem érzi jól magát az ingatlanban, vagy én mondok fel neki, mert nem értjük meg egymást. Ha a tulajdonos nem gondolja végig, kinek szeretné kiadni a lakását hasonlóan járhat, mint egyik ügyfelünk. Jöttek az érdeklődők. Diákok, egyedül álló nők férfiak, házaspárok. ekkor gondolta meg magát a beszélgetések közben, hogy diákoknak nem szeretné kiadni a lakást. Így egy hónappal később találta meg lakóját az ingatlan. A veszteség 150000 Ft.
  2. Bérlő kiválasztása! Alaposan járjunk el a bérlő kiválasztási folyamatban. Nem elég az, hogy színpatikus volt a leendő bérlő. Jobban utána kell járni. Azzal nagyban csökkentem a kockázatot, ha alaposan kikérdezem. Hol dolgozik, mióta dolgozik ott, hányadik munkahelye, mennyit keres, tudja-e vállalni a rendszeres díjfizetést? Van-e tartaléka? Honnan költözik? Mi az oka a költözésnek? Lakott-e már albérletben? Hány helyen? Kérhetek-e referenciát? Sorolhatnám tovább. Minden lényeges körülményre kérdezz rá, hatással van a kockázatodra.
  3. Jó bérleti szerződés! Alapos, mindenre kiterjedő bérleti szerződés kötése. Ez egy két oldalú szerződés, amelyet mindkét fél elolvasott, értelmezett és aláírt. Nagyban tudjuk csökkenteni a vitás esetek számát. Jellemzően azokat, hogy a bérbeadónak és a bérlőnek mik a jogai és kötelezettségei. Ha alaposan körbejárjuk ezt a kérdést csökkentjük a stresszfaktort. Kinek a feladata a klíma éves karbantartása, tisztítása? Öt éves használat után elromlott a mosógép cserélni kell! Kinek a költsége? Ilyen és ehhez hasonló kérdések havonta vetődnek fel a munkánk során.
  4. Kiürítési nyilatkozat megtétele! Lehetőség van arra, hogy közjegyző előtt a bérlő nyilatkozik, ha megszűnik a bérleti jogviszonya, átadja az ingatlant. Ezt azért tartom fontosnak, mert, ha jogcím nélkülivé válik a bérlő elindítható a végrehajtási eljárás, megspórolva a hosszadalmas bírósági pereskedést időben és pénzben is. A tulajdonosok legnagyobb félelme, hogy probléma, nem fizetés esetén nem tudja kirakni a bérlőt. Ezzel a megoldással elejét lehet venni ennek a problémának, nem beszélve arról, hogy azonnal kiderül a leendő bérlő komolysága, hozzáállása, ha nem akarja aláírni ezt a nyilatkozatot.
+1. Ellenőrzés! Ellenőrizd az ingatlanodat rendszeresen. Kezdetben mindenképpen havonta. Győződj meg arról, hogy azok tartózkodnak az ingatlanban, akik a bérleti szerződésben szerepelnek. Rendeltetésszerűen használják az ingatlant, takarítanak rendesen, rendet tartanak, normálisan viselkednek. Ez azért is fontos, hogy a bérlő is látja, hogy foglalkozol az ingatlannal, fontos számodra, odafigyelsz rá. Amennyiben a fentieket nem tudod megoldani, mert nincs időd rá, nem vagy elég bátor, úgy érzed nem vagy elég járatos ezekben a dolgokban, bízd szakemberre ezeket a feladatokat. Irodánk nagy tapasztalattal rendelkezik, és szakosodott ezeknek a feladatoknak magas szintű ellátására.  
Scroll to Top