Ha a kalapács az egyetlen szerszámod, mindent szögnek nézel!

Ha a kalapács az egyetlen szerszámod, mindent szögnek nézel!

Ezt a gondolatot Abraham Maslownak tulajdonítják.

Szemrevételezéses épületdiagnosztika

Ennek remek példája a szemrevételezéses épületdiagnosztikai felmérésünk alábbi története.

Egy társasház kezelője fordult hozzánk szakmai segítségért.

Elmondta, hogy az egyik földszinti lakásban rejtélyes ázás tapasztalható. Járt náluk több különböző területen tevékenykedő szakember, megnézték a falat, és a szakmájuknak megfelelően elvégezték azokat a javítási munkákat, amire gyanakodtak. Nem meglepő módon mindenki a saját szakterületén találta meg „az ázás okát”. Egyik javítási megoldás sem hozott eredményt, pedig a tetőfedő javította a tetőt, a bádogos rendbe tette a szegélybádogozást és az ereszcsatornát, a burkoló a ház költségére felverte az erkélyburkolatot, megjavította a vízszigetelést és újraburkolta. Hiába csinált meg mindenki mindent, az ázás továbbra is fennállt. Amikor elfogytak az ötletek és a kísérletezési lehetőségek, akkor hívtak ki bennünket, hogy a szemrevételezéses épületdiagnosztikával keressük meg, hol lehet a hiba.

Domicil ingatlan megoldások

Amit láttunk a szemlén:

Foltokban penészesek a falak, a mennyezeten az erkély alatti részen, valamint térdmagasságig ugyanott alul. A nedves foltok nem mutatták a klasszikus ázási jeleket. Kérdeztük, hogy mit mondtak a mesterek, hogyan ázott felülről a padozatig úgy, hogy középen nincsen semmi nyom. Ezt egyik korábbi szakiparos sem tudta megmondani. Az egyik mester azt feltételezte, hogy az erkélyről lefolyó víz valamilyen ok miatt a falból kifelé a hungarocell szigetelés alá folyt majd térdmagasságnál jött vissza a falazatba.

Megállapításunk a következő volt. A szoba eredetileg egy terasz volt a földszinten, de a tulajdonos utólag szobává alakította. Emiatt a lábazati téglaburkolat, ami fölött a homlokzati hőszigetelés elhelyezésre került, körülbelül harminc centiméterrel a szoba padozata fölé került, azaz maradt harminc centi hőszigeteletlen rész. Hozzáértő szakember számára nyilvánvaló, hogy a szigeteletlen hideg falon lecsapódott a pára és penészedett. A mennyezeten pedig a szintén szigeteletlen felső erkély adta a hideget, hiszen az építkezés közben még senki sem gondolta, hogy hőszigetelni kellene az erkélyt az alsó lakás felé, mert akkor még nem volt ott lakás, csak egy földszinti terasz.

Épületdiagnosztika eszközök

Természetesen akkor járunk el szakmailag korrekt módon, ha a számunkra elég egyértelműnek tűnő feltételezésünket egzakt mérésekkel is alátámasztjuk. Ezért először falnedvesség mérővel végigmértük a felületeket és az megmutatta, hogy a nedvesség fokozatosan tűnt el a falon a meleg részek felé haladva, mintegy 50 cm felületen. Ebből már egyértelművé vált, hogy ez hőhíd eredménye és nem ázás nyoma. Ezt a megállapításunkat, világosan igazolta az általunk készített hőkamerás felvétel is.

Azt a tanácsot adtuk a közös képviselőnek, hogy a lábazatot és az erkély csatlakozásnál a hőszigetelést kell megoldani. Ez a tényleges és érdemi megoldás a fennálló problémára.

A helyes sorrend:

  • Hozzáértő szakember bevonása, aki rendszerben látja az épület lehetséges hibáit.
  • Az elsődleges szemrevételezés után megfelelő eszközökkel történő precíz mérés, ami egyértelműen igazolja, vagy cáfolja a feltételezést.
  • Az alátámasztó mérések után konkrét javaslatok megfogalmazása.

 

Ingatlan Szeged hőkamerás felvétel

Te tudod, hogy mit rejtenek a falaid? Ha nem tudod és érdekel, mi meg tudjuk mondani. A „kísérletezgetés”, „a szerintem ez lehet”, a „próbáljuk ki ezt a megoldást” típusú ötletek rendkívül idő- és költségigényesek. Gondold végig: igazából ez a Te időd és a Te pénzed! Ha ezekre vigyázni szeretnél, akkor fordulj a Domicil.hu szakértői csapatához!

További információkért látogassa meg a Domicil szemrevételezéses épületdiagnosztika és ingatlan állapotfelmérésről szóló oldalunkat.

Scroll to Top