Te sem vagy kivétel! Biztosítás – értékkövetés.

Te sem vagy kivétel!

Az elmúlt 2 évben jelentősen megnőtt az alapanyagok és a munkaerő ára a hazai piacon.
Ez az építőiparban 30-40 % körüli áremelkedést jelent, de ez a tendencia figyelhető meg a gépjármű szektorban is.
Ez komoly hatással van a biztosítási piacra, mégpedig oly módon, hogy a gépjármű biztosítások, a vagyon és ebben a lakásbiztosítás a felelősségbiztosítás és casco módozatok díjai megemelkedtek.
Most a vagyonbiztosításokat vesszük górcső alá.
A lakásbiztosítások területén ugyan van egy értékkövetés, amelynek mértéke nem tartott lépést ezzel a megugró ár növekedéssel.
Ennek eredményeként a 2 évnél régebben megkötött lakásbiztosításokra szinte biztosan kijelenthető, hogy nem megfelelő vagyon értékeket tartalmaznak. Már a 2-3 éve vásárolt új építésű lakás, ház ma abból a pénzből sem építhető újra. Ez jelentős problémát jelent a
lakásbiztosításokban.
Továbbá ebben az időszakban a családtámogatási rendszereknek köszönhetően számos ingatlan került bővítésre, felújításra, korszerűsítésre, (pl. napelem, fűtéskorszerűsítés, kerítés építés…) amelyek még további értéknövekedést generáltak. Sokan használták ki a 3+3 millió forintos otthonfelújítási támogatást. Általában a biztosítási szerződések előírják, hogy a nagyobb változásokat be kell jelenteni nekik – 6 M értéknövekedés már annak számít. Ezért az esetleges későbbi viták elkerülése érdekében is érdemes megtennünk a szükséges
lépéseket.
Fentiek alapján a legnagyobb értéket képviselő vagyonunk az ingatlanunk biztosítása nem nyújtja azt a védelmet, amit elvárunk tőle.
Összefoglalva: a biztosítás egyfajta pénzügyi védelem az emberek számára, károk esetén pénzügyi segítséget nyújt. Biztosítás nélkül, vagy nem értékkövetett biztosítással, csak abban bízhatunk, hogy nem ér bennünket semmilyen jelentős veszteség, ami lássuk be kifejezetten kockázatos pénzügyi döntés.
Nézzünk egy viszonylag egyszerű példát arra, hogy az 5 évvel ezelőtt megkötött vagyonbiztosításunk hogyan teljesítene egy idén bekövetkezett kár esetén. Öt évvel ezelőtt 100 nm-es családi ház biztosítását megkötöttem 28 mFt-ra, amely újjáépítési érték. Idén történt egy 8 mFt. értékű tűzkár. Hogyan fog kártéríteni a biztosítóm? A biztosító társaságok különböző értékekkel számolnak, de ezek alapja az Építőipari Költségbecslési Segédlet 2022 ÉTK kiadványa. Ebben a családi ház építésre 480.000 Ft/nm ár van megadva szerkezetépítés és szakipari munkákra. A házam újjáépítési értéke ezzel az értékkel kiszámítva 48 mFt. A biztosítottságom jelen esetben: 28mFt/48mFt. vagyis 58,3 %
A kárt ilyen mértékben téríti meg a biztosító, vagyis kapok 4.664.000 Ft. kártéritést. A fennmaradó 3.336.000 Ft-ot magamnak kell finanszíroznom, ennyivel kell kipótolnom a kártérítési összeget, hogy újra lakhatóvá tegyem a házam. Ráadásul szinte biztos, hogy a valóságban ez az összeg sem lesz maradéktalanul elegendő a helyreállításra….

A fentiekben ismertetett alulbiztosítási kockázatok csökkentése érdekében azt javaslom, hogy ahogyan a gépjármű felelősségbiztosításunkat, úgy a vagyonbiztosításunkat is nézzük meg egy-kétévente, és beszéljük meg szakértővel, hogy hogyan szükséges módosítani a szerződésen a biztonság érdekében.
Ne felejtsük el: ha már nőtt a vagyonunk, akkor fordítsunk figyelmet a megőrzésére is!
Leegyszerűsítve: amennyiben 3+3 mFt-os otthonfelújítási támogatást igénybe vett, napelemet telepített, energetikai korszerűsítést végzett, vagy két éve nem konzultált szakértőjével, akkor feltétlenül tegye meg, vagy jelezze konzultációs igényét az info@domicil.hu mail címen, vagy a +36-70-678-7914-es telefonszámon.

További információkért látogassa meg a Domicil Biztosítás oldalunkat.

Scroll to Top