Hőkamerás felvételek tapasztalatai a mindennapokban

A hőkamerás felvételek az épületdiagnosztika és ingatlan állapotfelmérés alapvető elemei.

Szemrevételezéses épületdiagnosztika

Milyen érdekes, hogy egy fűtetlen ingatlanban is mekkora különbségek mérhetők a 16 és az 1,6 fok között. Jól mutatja a különböző szerkezetek hővezetését és egyben azt is, hogy hogyan alakulnak ki hideg zugok a bútorok alatt, mögött. Ezért javasoljuk mindig az épületdiagnosztika során, hogy fokozott figyelmet fordítsanak a tulajdonosok ezekre a területekre. Meglepetésként lokálisan kialakulhat harmatpont és elkezdhet penészedni a fal, a bútor. Jó ezeket a helyeket feltárni és megelőzni a bajt.

Nézzük sorban a tapasztalatokat.

Épületdiagnyoszika, ingatlan állapotfelmérés
Fal, árnyékolt és árnyékolatlan ablak hőmérséklete fűtetlen lakásban.

Gyönyörűen látszik, amit már sokan egyébként is tudnak és tudatosan használják minden évszakban. Fontos az árnyékolás. Nyilvánvalóan az árnyékolatlan ablaknál és környezetében van a legmelegebb, a redőnnyel árnyékolt ablaknál már hűvösebb és a fal a leghidegebb. Érdekes észrevenni, hogy a legmelegebb pont az árnyékolatlan ablaküveg 16,5 fokkal. A redőnnyel és függönnyel is árnyékolt ablaküveg 9,3 fokos csak. A kettő között 44% az eltérés. Az árnyékolt ablak és a hideg fal között már csak 15%. Ha ilyen szépen süt a nap, húzzuk fel a redőnyöket, engedjük be a meleget. Természetesen az ellenkezője is működik nyáron.

Épületdiagnosztika, ingatlan állapotfelmérés, hőkamerás vuzsgálat
Hideg pontok kialakulása bútorok alatt, mögött.

Ez a felvétel az előző kép folytatása, csak átváltottuk a színskálát. Ahol az ablakos képen a hidegpont volt  6,8 fokkal, az most a melegpont a bal felső sarokban 6,3 fokkal. Ami megdöbbentő, hogy a kisasztal alatt micsoda hidegzug alakult ki. 1,6 fok. Feljebb az ablaknál még 16 fok volt. Ez tízszeres, vagy ha úgy jobban tetszik 1000%-os eltérés. Ezer százalékos különbség! Nem csoda, hogy az ilyen helyeken könnyen megindul a penészedés, ha nem teszünk valamit ellene.

Érdemes tehát, ahogy a bevezetőben is írtuk, feltárni az ilyen helyeket, hiszen a szobában valahová kifüggesztett hőmérővel és egy páratartalom-mérővel csak közelítő értéket kapunk.

Harmatpont táblázat
Harmatpont táblázat

A harmatpont táblázat jó segítség minden penész probléma megoldásában. Ennél a hőkamerás felvételnél nem ez volt a cél, de érdekes belegondolni, hogy egy 16 fokos levegő hőmérsékletnél egy kimondottan alacsony, 40%-os páratartalom mellett a harmatpont 2,4 fok. Ez alatt csapódik ki a pára és kezd megjelenni, és terjedni a penész. Az asztalka alatt pedig csak 1,6 fokot mértünk.

Hőkamerás felvételek

További információkért látogassa meg a Domicil szemrevételezéses épületdiagnosztika és ingatlan állapotfelmérésről szóló oldalunkat.

Scroll to Top