Mire jó egy ingatlanközvetítő?

Manapság könnyű belefutni abba a véleménybe, miszerint semmi értelme ingatlanközvetítő irodához fordulni, ha ingatlanunkat szeretnénk eladni vagy kiadni, mert ezt a munkát mi is könnyedén el tudjuk végezni.

Most két tanulságos történetet fogunk elmesélni ezzel kapcsolatban.

 

Ingatlankiadás

Ingatlankiadás szakértelem nélkül

Történetünk főhőse Anna, aki az anyjától örökölt 2 szobás panellakást szerette volna kiadni. Úgy gondolta pénzt spórol és ingatlanirodán kívül saját maga keres albérlőt és foglalkozik a lakás kiadásával. Az ingatlanról sok képet csinált és felrakta egy facebook csoportba. Nagy elkeseredésére kevesen érdeklődtek a lakás iránt, bele se gondolt abba, hogy a lakás túl van árazva, de a Annának igencsak szüksége volt már a pénzre. Jelentkezett egy pár, akik már az elején se voltak Annának túl szimpatikusak, de jobb híján belement, hogy nekik adja ki a lakást. Egy internetről letölthető szerződést kötöttek, amiből, mint később kiderült, sok lényeges információ és kikötés kimaradt.  A lakáskiadás kezdeti időszakában nem is volt semmi probléma, szépen fizettek mindig a lakók és a szomszédok sem keresték Annát a panaszaikkal. A gondok csak később jelentkeztek. A lakók elkezdték halogatni a lakbér fizetését, már több hónapnyi tartozásuk volt.  Ez csak egy dolog volt, Annát egyszer felhívta az egyik szomszéd, hogy az albérlői már egy huzamosabb ideje elviselhetetlenné teszik a légkört, folyamatosan hangoskodnak, kiabálnak ráadásul rájuk se lehet szólni mert könnyen agresszívvá válnak.  Anna hívogatta őket telefonon, de szinte soha nem vették neki fel, amikor pedig igen, az volt a kibúvó, hogy most épp nincsenek otthon, majd hívják.  Persze ez nem történt meg. A sok sikertelen próbálkozás után Anna erőt vett magán, és mivel volt kulcsa az ingatlanhoz, úgy gondolta megnézni, mi a helyzet. Amit akkor látott amikor belépett a lakásba, leesett az álla. A lakás teljesen át volt rendezve, borzasztóan le volt lakva, az egész rettenetes állapotban volt. Anna nem tudta visszafogni magát, kitörtek belőle az elmúlt hónapok feszültsége és nagyon csúnyán összeveszett a bérlőkkel. Kérte őket, hogy költözzenek ki, de az is nagyon nehézkesen ment, hónapokig hitegették Annát, hogy “majd a következő hónaptól”. Nem mondta fel a bérleti szerződést mert mindig megesett a páron a szíve, ebből is látszik, hogy Anna személyisége túl kedves volt az ilyen problémák kezeléséhez. Amikor végre otthagyták az albérlők a lakást, Anna kénytelen volt nagy összegből felújítani a lakást, az esetből pedig rengeteget tanult.

Ingatlankiadás ingatlanközvetítő segítségével

Mivel az előző bérlőkkel Anna pórul járt, a lakás felújítása után úgy döntött, hogy másodjára segítséget kér az ingatlan kiadásában és ingatlanirodához a Domicilhez fordul. Az irodánk munkatársa kiment és megnézte az ingatlant, olyan képeket készített az ingatlanról, amin az a legjobb formáját mutatja. Az irodánk ingatlan referense segített meghatározni Annának egy olyan összegű bérleti díjat, ami beleilleszkedik a piaci árak környezetébe. Anna és az ingatlaniroda megbízási szerződést kötöttek. Anna örömmel fogadta azt, hogy az iroda a későbbiekben a kiadott albérletét kezeli is.

Munkatársunk elmesélte, hogy ilyen megbízás esetén átvállaljuk a bérleti díjak beszedését, lakógyűlésen való részvételt, a bérlő bármilyen lakással kapcsolatos hibaelhárítási, karbantartási problémák kezelését, ha szükséges a jogi lépések megtételét, valamint azt, ami Annának igazán sokat jelentett, a bérlővel való teljes kommunikációt. Anna ezen a ponton érzett teljes lelki nyugalmat, azt érezte, hogy biztonságban van. Az ingatlan hirdetése felkerült több hirdetőportálra is és pár nap hirdetés után már érkezettek szép számmal az érdeklődők. Az ingatlanirodánk, Annával közösen kiválasztotta a legszimpatikusabb jelentkezőt, akivel egy részletes bérleti szerződést kötöttek, ami megfelelően biztosította a tulajdonost és az albérlőt is. Ingatlan referensünk javaslatára, közjegyző előtt kötöttek, egy kiürítési nyilatkozatot, ami Annának még több lelki nyugalmat adott. Szerencsére ezzel a bérlővel nem volt semmi gond, mindig időben fizetett, gondoskodott a lakásról és még a szomszédokkal is jóban volt. Anna nagyon hálás nekünk, hogy sikerült így megkönnyítenünk az élete ezen részét, mi pedig örömmel és szakértelemmel tettük ezt.

A történetnek végül boldog befejezése lett, azonban a másodjára is belefutottak volna egy problémás bérlőbe akkor az irodánk keménykezűen, szakértelemmel a birtokában, a legrövidebb időn belül megtette volna a jogi lépéseket annak érdekében, hogy a történet végén Anna ne járjon ismét pórul. Egy ingatlanközvetítő iroda nagyban megkönnyíti az életünket, időt spórol nekünk és ami a legfontosabb, tesz a lelki nyugalmunkért. Nem mindenkinek való az ingatlan kiadással járó stressz. Biztatunk mindenkit arra, hogy keressék fel irodánkat, akár ingatlan kiadáskor, akár eladáskor hiszen több tízéves szakértelmünk és tapasztalatuk révén ügyfeleink biztos kézben tudhatják ingatlanukkal kapcsolatos ügyleteiket.

Scroll to Top