Megváltozott a jelenleg érvényben lévő CSOK

Ugyan azt már tudtuk, hogy 2024. január 1.-jétől változik a CSOK jogszabály, az viszont váratlanul érte a lakosságot, amikor augusztus 30-án éjjel megjelent a 406/2023. (VIII. 30.) Kormányrendelet. Ezen rendelet alapján több pontban változnak a családtámogatások, köztük a CSOK is.

CSOK

Vállalt gyermekre igényelt lakástámogatás változások

Mint azt már tudtuk, a családi otthonteremtési kedvezmény igényelhető meglévő és vállalt gyermek után is. Nem szabad elfelejteni, hogy vállalt gyermekre kizárólag fiatal házaspárok kaphatnak CSOK-ot. Jogszabály szerint akkor minősül egy házaspár fiatalnak, ha legálabb az egyik fél a kérelem benyújtásakor még nem töltötte be a 40. életévét.

Eddig legfeljebb két vállalt gyermek után járt támogatás. Az emelt összegű, 10 milliós támogatás kivételt képzett, merthogy azt három vállalt gyermek esetén is igénybe lehetett venni. Az egyik változás, hogy szeptember 1-től a CSOK valamennyi formája igényelhető lesz akár három vállalt gyermek mellett is.

Család

A gyermekvállalási határidő egységesen: egy vállalt gyermeknél 4 év, két vállalt gyermeknél 8 év, három vállalt gyermeknél 10 év. Az előírások némileg szigorodnak, eddig az emelt, 10 millió forint összegű CSOK-nál a határidő 10 év volt, gyermekszámtól függetlenül. Amennyiben a pár már két meglévő gyermeke mellé, még vállalt egy harmadikat is, akkor a harmadik babának 10 éve volt megszületni. A szigorítás az, hogy szeptember 1-től a babának 4 éven belül meg kell, hogy szülessen, hogy teljesüljön a támogatási feltétel. Ne aggódjunk, a szigorítás nem vonatkozik a már folyamatban lévő CSOK igénylésekre.

Kedvezmény

Van azonban valami amit a szeptember 1.-je előtt kötött szerződésekre is alkalmaznak innentől fogva. A gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni abban az esetben ha a pár egyik tagja elhalálozik. A könnyítés oka, hogy a tragikus helyzetben ne kelljen azzal foglalkozni, hogy mi lesz a támogatás sorsa.

Az esetleges visszafizetéssel kapcsolatban szigorítások léptek érvénybe. Abban az esetben ha pár vállalt gyermekre vette igénybe a CSOK-ot és valamiért önként szeretnék visszafizetni a kapott támogatást a gyermek megszületése előtt. akkor a támogatás összegén felül, büntetést kell fizetniük. Ez a büntetőkamat az emelt 10 millió Ft összegű CSOK esetében a ptk szerinti büntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb 5%.

kamat

TB jogviszonyra vonatkozó előírások is módosulnak

Ebben a globálisan működő világban, abszolút lehetséges, hogy valaki Magyarországon dolgozik de külföldön adózik. Magyar állampolgárok estében ez az együttállás is megfelel a jövőben TB jogviszony szempontjából. Tehát az a magyar állampolgár is jogosult lehet a CSOK-ra aki, Magyarországon dolgozik, de más országban adózik. Ezt a tényt, az adott külföldi hatóság igazolásával alá kell támasztani. Továbbra sem változik a tény, hogy a TB jogviszony nem kell egy munkahelyből, vállalkozásból leigazolni, lehet váltás de a megszakítás nem lehet hosszabb 30 napnál. Könnyítéséként a jövőben a TB jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak, viszont a szüneteltetés hossza nem számít bele az elvárt jogviszony idejébe.

TB jogviszony

Pontosították a támogatott hitelekre fizetendő büntetést

Hatalmas segítéség lehet a családok számára a futamidő végéig fix 3%-os kamatozású támogatott hitel is. A jelenlegi elvárás hozzá, többek között az, hogy a párnak legalább két gyermek után ki kell használnia a CSOK támogatást. Támogatott hitelnél a vállalt gyermek is megfelel, azonban ha nem sikerül a vállalás, akkor a kölcsönre kapott kamattámogatást vissza kell fizetni.  Régebben szigorúbb feltételekkel kaphattunk kölcsönt, ezért a jogszabályt módosítják:

kormányrendelet

Tehát ha valaki három vállalt gyermek után vette igénybe a CSOK-ot és kért 10 millió forint támogatott hitelt, de csak két gyermeke született meg, akkor sem kell büntetést fizetnie. A jelenleg érvényben lévő jogszabály alapján már két gyermek is elégséges lenne a 10 milliós hitelhez.

Scroll to Top