6+1 Albérlet keresési tipp

Az élethelyzetünkben bármikor bekövetkezhet egy olyan változás ami megkövetelheti, akár azt is, hogy új albérletet keressünk. Számos oka lehet, mondjuk, hogy új munkát kapunk, új városba költözünk, valakivel össze szeretnénk költözni vagy egyszerűen csak már kinőttük a régi albérletünket. A változás nagyon izgalmas, mégis sokszor ijesztő tudd lenni. Hoztunk pár tanácsot, hogy könnyebben induljatok neki az albérlet keresés érdekes útjának.

albérlet

1. Gondold át az albérlet igényeidet

A legtöbb albérletet minimum 1 évre adják ki. Akárhogy nézzük az elég idő ahhoz, hogy nagyon eleged legyen egy lakásból. Fontos, hogy eldöntsd magadban, hogy milyen típusú ingatlant szeretnél bérelni, mekkora élettérre van szükséged, milyen lakásbeosztásban érezed igazán otthonosan magad.

albérlet igények

2. Milyen környéken van az albérlet?

Persze, hogy nagyon fontos, hogy milyen a szomszéd. Na de milyen a környék? Szinte még az előző ponthoz is tudnánk sorolni, hogy döntsd el, melyik városban, városrészen szeretnéd bérelni az albérletet, azt hogy milyen elhelyezkedésű lakás illeszkedik leginkább a te életviteledbe.  Gondold át, hogy milyen közel van az iskoládhoz, munkahelyedhez. Van-e elég tömegközlekedési lehetőség a környéken. Amennyiben a tömegközlekedést preferálod ez egy kiemelt kérdés lehet.

környék

3. Gondold át a költségvetésedet!

Egy albérlet esetében nem csak a havi lakbérre kell gondolni. Az bérlés elején szükséged lesz, egy valószínűleg nagyobb összegű kaució kifizetésére. A bérleti díj mellé pedig minden hónapban oda kell számolni a rezsit. Akár a közös költséget is. A javaslatunk, hogy előre tervezd meg, jövedelmedből mennyit tudsz lakhatásra szánni, úgy hogy a hónap végén még kenyérre is maradjon.

4. Hagyj időt az albérletkeresésre.

Úgy tűnhet, hogy nagyon sok albérletet kínálnak a piacon de sokkal több lesz ami nem teljesen felel meg az igényeidnek, mint ami igen. Amennyiben teheted, kezdd el időben keresni az albérletet és hagyj időt magadnak amíg megtalálod az igazit. Ne ugorj bele azonnal az első bérlési lehetőségbe, mert később megbánod.

5. Az albérletet nézd át alaposan

Amikor megtaláltad a számodra tökéletes albérletet, mindenképp menj el és nézd meg személyesen. Ilyenkor látja igazán az ember azokat a részleteket, hibákat, amiket a képek nem feltétlenül adtak vissza. Amennyiben nem vagy biztos a dolgodban, vigyél magaddal egy hozzáértő személyt, aki segíthet az esetleges hibák, problémák feltárásában.

6. Ne csak a lakás, a tulajdonos is legyen szimpatikus

Amikor megnézed személyesen az albérletet, nagy valószínűséggel a tulajdonossal vagy a főbérlővel is találkozni fogsz. Ilyenkor nagyon sokat számit, hogy alakul-e ki szimpátia köztetek. Gondolj bele, hogy azzal az emberrel kell az élet bizonyos területein együttműködnöd. Nem lenne túl szerencsés, ha minden egyes alkalommal borsózik a hátad amikor meglátod.

szimpatikus főbérlő

+1. Bérleti szerződést!

Minden esetben köss bérleti szerződést! Feleslegesnek tűnhet, de ez az aláírt, pecsételt papír nagyon sok kellemetlenségtől megóv. A bérlő és a bérbeadó jogait is egyaránt védi. A bérleti szerződésbe minden olyan pontot bele lehet foglalni, ami kényes kérdés lehet, például a bérleti díj fizetésének a határideje.

szerződés

Amennyiben úgy érzed, hogy szükséged van segítségre az albérlet választás során, hozzánk fordulhatsz.

Scroll to Top